laupäev, 20. juuni 2015

Comenius







Mitme osalejaga rahvusvaheline Comenius koostööprojekt ”Minu digisõbrad”

Mida oleme jõudnud teha? Kirjutab projekti kohalik koordinaator Eve Vunk

September 2013

Hurraa! Kadrina Kunstidekool sai võimaluse osaleda rahvusvahelises Comeniuse koolidevahelises koostööprojektis “Minu digisõbrad”/”My Digital Friends”. Osalevad õpilased ka Türgist, Itaaliast, Poolast ja Inglismaalt. Projekti kohalik koordinaator on Eve Vunk. Projekti üldkoordinaator on Nedim Delikara Türgist Antalyast. Projekt sai alguse ja põhitegevused said läbi arutatud ja kirja pandud Antalyas jaanuaris 2013 toimunud projekti ettevalmistaval lähetusel. Kahjuks osalesin seal väljastpoolt Türgit üksinda. Oma pead panid tööle ja ideid esitasid mitmed Antalya kooli õpetajad. Oluline oli leida projektile ka lühike ja hea nimi, mis meelde jääks. Leidsime, et ”My Digital Friends” on päris lööv ja meeldejääv pealkiri. See on meie koolile teine kord osaleda Comeniuse projektis. Itaalia kooli õpetajatega oleme juba tuttavad, sest nemad osalesid ka eelmises projektis aastatel 2006-2009.

Projekti põhieesmärk

Projekti põhiteema on internet. Seda sellepärast, et me kasutame internetti igapäevaselt meilide saatmiseks, videote vaatamiseks, videomängude mängimiseks ja teisteks erinevateks võrguteenusteks. See tähendab, et tegelikult puutume digimaailmaga kokku päevast päeva. Projekt ”Minu digisõbrad” (MDS eesti keeles), “My Digital Friends” (MDF inglise keeles) on tööriistaks, mis võimaldab meil kasutada internetti nii koolis kui ka kodus turvaliselt ja sobivalt. Projekti tegevused toimuvad aastatel 2013-2015. Projekti tegevused ja tooted aitavad õppuritel internetti kasutades saada teadlikeks vastutustundliku käitumise ja suhtumisega Euroopa kodanikeks. Töös projektiga on meie eesmärgiks hoiduda interneti kahjulikest mõjudest ning tõsta esile selle kasulikke aspekte. Põhieesmärgiks on saada interneti kasutamiseks uusi teadmisi, keskendudes vastutustundele, õigetele valikutele ja turvalisusele. Vastavalt toimuvad ka projeketi tegevused.

Lühidalt, projekt annab õppuritele palju võimalusi jagada oma individuaalseid töid (joonistused, fotod jne) digimeedias, kommenteerida, suhelda, tegeleda meeldivalt oma hobidega, hankida informatsiooni positiivses võtmes. Edendamaks paremat üksteisemõistmist, jagatakse projekti tooteid internetis meie projekti veebilehel, e-Twinningu projektis, videokonverentsidel ja õppurite ning pedagoogide blogides. Sihtgruppe silmas pidades võimaldab projektitöö paremini läbi viia ka õppetööd, kasutades sealjuures õppurite täienenud ja kinnistunud teadmisi interneti ja arvuti kasutamisel.

Projekti põhieesmärgiks on õppida internetti kasutama turvaliselt ja teadlikult, lainedada oma silmaringi erinevate maade kultuuri kohta ja panna proovile oma keelealased teadmised. Ühesõnaga, projekt annab võimaluse õppida palju uut ja huvitavat, millega tavaline koolielu kokku ei vii. Ja samas nõuab see ka mitmete projektiülesannete täitmist, külaliste võõrustamist ja projektikoosolekutel käimist. Suhtlemine inimestega erinevatest riikidest pakub erilist energiat, mida me tulevikus kõik vajame, eriti õpilased.

Projekti tutvustamine

Oluline on teavitada projektist nii õpetajaid, õpilasi kui ka kogukonda. Nii me ka tegime.
Meie projektis osalevad nii muusika- kui kunstiosakonna õpilased ja õpetajad Liili Põld, Marika Soone, Marian Kullerkupp ja teised. Kokku peab toimuma vähemalt 24 lähetust nelja erinevasse riiki. Projektitöös osalevad võimalikult paljud õpilased koha peal.

Comeniuse töörühma hakkasime moodustama muusika- ja kunstiosakonna õpilastest. Õpilased peavad aktiivselt projektitöös osalema, käima projektikoosolekutel, võõrustama partnerkoolide õpilasi ja õppima tundma partnerriikide ajalugu ja kultuuri ja samas olema head keeletundjad, et ennast ja oma kooli meeldivalt esindada. Loomulikult valmistame koos ka projektitooteid. Ega see rühma moodustamine lihtne olegi, erinevatel põhjustel tuleb ette ka muudatusi. Ka kogu projekti mõtte selgitamine kooliperele ei ole just lihtsate killast. Aga me püüame teadvustada projektitööst järjekindlalt nii õpilasi kui ka õpetajaid.

Projekti logo kujundamine

Esimeseks projektiülesandeks oli projekti logo kujndamine. Kunstiosakonna õpilased kujundasid mitu erinevat logo ja neist parima esitasime hiljem Poolas konkursile. Alati on nii, et ajapuudus kummitab ja nii ka seekord. Kuna kunstiosakonna õpilased tegelevad projektiga õppetööle lisaks, siis on neil päris keeruline selleks aega leida. Aga õpetaja Marika Soone on nõudlik ja nii need tööd valmivad, et ikka tähtajaks valmis saaks.

Info kooli veebilehel

Tutvustame oma projekti ka kooli veebilehel, inglisekeelsed materjalid said tõlgitud ka eesti keelde. Ei kujuta eriti ette, kui paljud inimesed seda infot loevad, aga loodetavasti on ikka huvilisi. See on ju suurepärane võimalus anda nii õpilastele kui õpetajatele võimalus kohtuda uute toredate inimestega, näha maailma, teada saada, kuidas keeleoskusega lood on ja laiandada projektitöö käigus oma teadmisi interneti kasutamisest. See viimane on kõige tähtsam, sest meie projekti pealkiri ju seda lausa rõhutab!

OKTOOBER

Ettevalmistused Poolasse sõiduks

Rühma koosseis võib aja jooksul muutuda, sest elus tuleb ikka ette erinevadi olukordi. Kuid esialgu oli vaja otsustada, kes sõidavad Poola Vabariiki Chibiesse esimesele projektikoosolekule. Muusikaosakonna õpilased Susanna Abner, Liis Lillemägi, Carmel Meelind ja Kaisa Nele Hendla olid kõige aktiivsemad ja nii oligi selge, kes hakkavad sõiduks ettevalmistusi tegema.

Hakkasime õppima poola keeles mõningaid tähtsamaid sõnu. See ei olnud mitte sugugi lihtne! Poola keelt peetakse üheks raskemaks (isegi kõige raskemaks!) maailmas ja seepärast pole imestada, et kõik ei suju kergelt. Aga tervitus- ja tänusõnad jõuab kindlasti ära õppida! Kindlasti üllatame sellega oma Poola sõpru.

Hakkasime ette valmistama Eestit, Kadrina valda ja meie kooli tutvustavat PowerPoint presentatsiooni. Õpetaja Liili Põld pildistas koolimaja, kooli ümbrust ja meie õpilasi erinevates tundides.
Saime tema ilusaid fotosid kasutada oma presentatsioonis. Aluseks võtsime varem valminud presentatsiooni ja muutsime seda tänapäevasemaks.

Väike uuring interneti kasutamisest

Viisime läbi õpilaste internetialaste teadmiste kontrollimiseks väikese uuringu. Uuringu kokkuvõtted näitavad, et ilma internetita ei kujuta elu keegi ette ja see on igapäevase elu kindel osa. Usun, et projekti käigus tunnetame seda veelgi enam. Õpivad kindlasti nii õpilased kui õpetajad. Ega internet täheda ainult meilide saatmist ja materjalide otsimist ja kasutamist. Igapäevaelu nõuab üha rohkem teadmisi ja pakub oma elu kergendamiseks mitmeid uusi lahendusi. Kindlasti peaksime teadma ka seda, kuidas ja mis eesm’ärkidel kasutatakse internetti teistes riikides. Ja turvalisus eelkõige!

Viktoriin

Korraldasime projektis osalevate maade kohta viktoriini muusika- ja kunstiosakonna õpilastele. Viktoriini valmistas ette projekti koordinaator Nedim Delikara. Viktoriini valikküsimused olid suhteliselt lihtsalt, aga kõigile küsimustele õigeid vastuseid ükski õpilane ei teadnud. Aga kordame viktoriini, siis juba muidugi uute ja raskemate küsimustega, projekti lõpus. Loodetavasti on siis osalejate teadmised erinevate maade kohta palju suuremad.

Sõprussuhete sõlmimine

Peatselt saime ka võõrustajate e-maili aadressid ja algas e-kirjade vahetamine. Igatsus uute sõpradega kohtumiseks kasvas iga nädalaga üha suuremaks. Tüdrukud lausa särasid uut infot saades ja teistega jagades.

Esinemiskava ettevalmistus

Harjutasime oma esinemiskava, sest iga riik pidi ennast tutvustamda Power Point presentatsiooniga ja väikese  kultuuriprogrammiga. Otsustasime, et Liis ja Susanna esitavad flöödipalu, Carmel mängib kitarri ja laulame Peeter Selise rütmikat laulu ”Üks väike rõõm”. Kõige suurem probleem oli, et ühist vaba aega leida ja ettevalmistusteks kokku saada. Kuigi kõik tüdrukud käivad ühes klassis, on tundide järgne aeg tihedalt täis muusikakooli tunde ja muid tegevusi. Lõpuks oli laul selge ja õpetaja Liili Põld toetas lauljaid meeleolua saatega.

PowerPointi presentatsioon

Üheskoos õpilastega ja õpetaja Liili Põld’iga muutsime ja täiendasime eelnevalt valminud presentatsiooni. Väga suureks abiks esitluse viimistlemisel oli keskkooli inglise keele õpetajal Kaire Kingil. Ta aitas õpilastel ette valmistada ka presentatsiooni esitlust. Suur tänu talle selle kõige eest. Tutvustasime oma vabariiki, valda ja kooli. Kõik see ühe presentatsiooni sisse ära mahutada oli paras ettevõtmine. Hiljem saime aru, et oleksime võinud ette valmistada mitu erinevat presentatsiooni, sest esitlusvõimalusi lisandus veelgi. Aga inimene õpib kogu elu. Igal juhul oli tore neid ettevalmistusi teha ja lapsed olid tublid, et õppisid muutuvas situatsioonis oma osad selgeks.

Kaerajaan ja muud tantsud

Järgmised ettevalmistused käisid oma maa rahvakultuuri tutvustamiseks. Otsustasime üheskoos, et õpetame projektis osalejatele sabatantsu ja kaerajaani. Kuna kaerajaan on maailmas juba populaarsust leidnud (seda on korraga tantsinud 10 000 inimest maailma eri paigus), siis oli see väga õige mõte.

Ettevalmistused esimeseks projektikoosolekuks

Presentatsioon valmis, laulud ja pillilood selged, lennupiletid ostetud, Poola Vabariigiga ja Chibiega erinevate materjalide põhjal tutvust tehtud – võib sõita! Ees ootab Chibie gümnaasium Lõuna-Poolas Sileesias. Isegi ilmaprognoosid uuritud, seegi eestlasele oluline! Ootused on sõidu suhtes igal osalejal erinevad. Kes on rohkem reisinud, see teadis, mida oodata, kes esimest korda pikal reisil, sellel isegi väike hirm südames. Aga seda põnevam kõik tundus. Ja lahkusimegi kodust, jätsime kodustega hüvasti, et nädal hiljem tagasi saabuda.

NOVEMBER

Projektikoosolek Poolas, Chibies

Esimesel projektikoosolekul osalesid Susanna Abner, Kaisa Nele Hendla, Liis Lillemägi, Carmel Meelind ja õpetajad Liili Põld ja Eve Vunk. Õpilased on tublid muusikaõpingutes ja neid kiideti ka väga hea keeleoskuse eest. Koos veedeti terve nädal ja see oli tihedalt täis erinevaid üritusi ja tegevusi.
Projektikohtumist ootasid kõik partnerkoolide õpilased ja õpetajad. Põhiülesanne oli õppida koostama interneti blogisid, valida projekti logo, tutvuda Chiebie vallaga ja teha sporti, õppida kaasaegseid tantse, tutvuda Poola Vabariigiga videoid vaadates, koostada Poola projektikoosolekust video ja palju muud. Huvitav oli osaleda kohaliku noortekeskuse tegevuses, jälgides kuidas tehakse lõbusaid fotoseansse ja ise neis osaledes, mängida erinevaid löökpille. Õppetundides oli ka vahva! Matemaatikatunnis, kus meie olime,  moodustati hiiglaslik püramiid. Selle valmistamine käis rühmatöö vormis ja oli kõigile huvitav.
Mida me Poolas tegime
Koos veedeti terve nädal ja see oli tihedalt täis erinevaid üritusi ja tegevusi. Kuna vastuvõtjatele oli esmakordne organiseerida sellist üritust, siis andsid nad endast parima. Päev jagunes kaheks – koolis möödus päeva esimene osa ja pärast lõunasööki tutvuti kas kohalike kultuuriväärtustega või mindi noortekeskusse. Kõigile meeldisid väga noortepärased tegevused noortekeskuses – toimusid foto ja filmi, löökpillide mängimise ja nüüdistantsu töötoad. Läbitud tegevustest valmisid videod ja fotoseeriad. Külastati õppetunde, mängiti keerulisi lauamänge ja valmistati fotosessioonil tehtud fotodele pildiraame. Kõik lõid projektitegevustes kaasa – õpilased, õpetajad, koolijuht, lapsevanemad. See hakkas eriti silma, et õpetajad ja vanemad panustasid projekti ettevalmistamisse ja läbiviimisse palju energiat. Toimus ka kohtumine kohaliku vallavanemaga, kes andis mitmekülgse ülevaate vallast ja Sileesia piirkonnast.
Rahvakunsti tutvustamine

Kuigi tantsisime ka õpetaja Liili Põllu klaverimängu (õigemini süntesaatori) saatel, sest selles koolis lihtsalt päris klaverit pole, siis kaasaegse kaerajaani tantsimine oli juba väga lõbus ja kaasahaarav. Tantsiti suure kaasaelamisega, eriti kaasaegses võtmes. Internet jälle abiks!
Rääkisime ka oma laulupidudest ja kutsusime kõiki kuulama-vaatama 2014. aasta laulu-tantsupidu.
Lõpetasime oma etteaste veel populaarsete seltskonnamängudega ja kokkuvõttes võib öelda, et meie tund meeldis väga.
Kõigil koolidel olid väga vahvad ja eripärased oma maa rahvakultuuri tutvustavad kultuuriprogrammid. Kõik said kindlasti teada midagi uut ja huvitavat Inglismaa, Itaalia, Poola ja Türgi kohta.

Õppereisid
Toimusid ka mitmed harivad õppereisid. Cieszynis saime linnast ajaloolise ülevaate ja külastasime kindlustorni. Selles linnas oli vahva ka Poola-Tšehhi piiril pilti teha. Krakow võttis meid vastu küll veidi vihmase sügisilmaga, aga ka päike piilus vahel pilve tagant välja. Imearmas linn!
Wieliczka
Põnev Wieliczka soolakaevandus on koht, kus peab lihtsalt oma elu jooksul korra ära käima. 13. sajandil rajatud soolakaevandus kujutab endast maa-alust linnakut, kus on sanatoorium, teater, kabel ja kohvik! Kõik on valmistatud soolast, ka trepid,  küünlajalad ja igasugused muud huvitavad kujud.
Pszczyna kindlus andis põneva ülevaate Poola ülikute elust. Õpilastel oli põnev näha, kuidas piisonipargis loomad üheaaegselt oma toitu tulid näksima. Viimane päev möödus Beskidy mägedes muinasjutulises udus ikka üles- ja ülespoole rühkides. Beskidy mäed on Karpaatide osa Poolas. Üles mäkke sõitsime funikulööriga ja siis muudkui jala edasi. Vahva matk oli! Võõra nimega kohti on artiklis palju ja ega enne sõitu need meilegi midagi eriti öelnud. Aga Poola on väga külalislahke ja uhke ajalooga riik – seda kogesime kõikjal ja seda saime ka teada, mis nende nimede taga peitub.

Comeniuse projekti info jagamine
Näitus partnerriikidest

Panime huvikeskuse fuajeesse välja Comeniuse püsinäituse meie partnerriikidest. Väikesed infotahvlid on väljas ka õpetajate toas, solfedžoklassis ja kunstiklassis. Tahame, et võimalikult paljud õpilased ja õpetajad saaksid projektist osa kasvõi siis näituste või väljapanekute näol.
Õpetaja Liili Põld jagas pärast reisi oma muljeid kunstiosakonna õpilastele, tal valmis sõidust ka tore PowerPoint presentatsioon. Koosolekul osalenud õpilased lisasid oma muljed ja neid saab lugeda ka infotahvlitelt. Inglise keele tundides jagati muljeid kohe pärast reisi oma klassikaaslastele.

Reisimuljete jagamine

Reisimuljed esimese projektikoosoleku kohta olid ainult positiivsed. Kõik oli organiseeritud suurepäraselt. Kohalik koordinaator, inglise keele õpetaja Artur Maciałowicz oli lihtsalt imeinimene, keda jagus kõikjale. Kaasaaitajaid oli palju – õpetajad, lapsevanemad, kohalikud omavalitsustegelased. Valitses ainult positiivne meeleolu, kui mingi väike probleem ilmneski, lahendati see kiiresti ja valutult.
Oma meeldivaid kogemusi jagati nii oma sõpradele, vanematele, klassikaaslastele, kolleegidele kui ka kaasõpilastele. Kogedes sellist projektielu saavad õpilased võimsa elamuse, mis jätab mälestuse kogu eluks.
Mida õpilased meenutama jäävad?
Liisi arvates oli peredes ööbimine tema jaoks uus ja huvitav kogemus. Talle meeldisid suured ja stiilsed eramajad ja lahked inimesed. Siia ei saa jätta lisamata, et kodudes pakuti suures koguses maitsvat toitu. Prantslased elavad, et süüa - poolakad söövad, et elada. Kui sööki pole külluses, leiavad poolakad, et tegemist on kõlbmatu kokaga.
Carmel
Super! See oleks lühikokkuvõte sellest reisist Carmeli arvates! Ta arvas ka seda, et nii lõbusale ja hästi korraldatud reisile läheks ikka uuesti ja uuesti! Ka õpetajad olid tema arvates nii toredad, et ei tundunudki enam õpetajatena!
Kaisa Nele ja Susanna
Kaisa Nelele meeldis enim viimane õhtu, kui toimus lõpupidu ja kus sai nii nalja kui ka nutta. Ta igatseb näha kõiki oma uusi sõpru väga. Susannale seevastu meeldis väga esimest korda lennukiga sõita. Loomulikult meeldis ka talle uusi sõpru saada ja eriti pildistamine ja sellele raami kujundamine.
Projektist kokkuvõtteid tehes jäid kõik partnerid nädalaga rahule, kaasa võetakse ainult meeldivaid mälestusi ja silmaring laienes kõigil osalejatel tublisti. Kõik tegevused said talletatud ka videotele ja digikaameratesse. Valiti projekti logo, mida hakatakse kasutama alates järgmisest projektikoosolekust.
Mitmekeelne digisõnastik
Nedim Delikara koostas mitmekeelse digisõnastiku ja lisasime sinna ka eestikeelse sõnastiku. Äkki keegi õpib mõned väljendid selgeks ja üllatab meid järgmine kord meie emakeeles! Sõnastiku võib leida meie projekti veebilehel www.mydigitalfriends.com
DETSEMBER

Video Chybie projektikoosoleku kohta

Detsembris saabus Chybiest video Poolas toimunud koosoleku kohta. Selle valmistasid koos Chybie õpilased ja õpetajad. Tutvustasime videot paljudele muusikaosakonna õpilastele. Video oli väga tore ja meeldis vaatajatele väga. Mitmed lapsed ütlesid, et nad tahaksid ka ise tuleviukus projektides osaleda. Loodetavasti neil see kunagi ka õnnestub! Igal juhul oli vahva meenutada video abil, kuidas see tore nädal möödus.

Joonistusvõistlus aastaaegadest

Korraldasime joonistusvõistluse ja näituse erinevatest aastaaegadest ja võimalusel lisasime ka seose internetiga. Saatsime valminud tööd projekti koordinaatorile. Tööde autorid olid Anna Elisabeth Viise, Annika Viiksaar, Karoline Karus, Luise Grethen Nirgi.

JAANUAR

Vahearuande esitamine

Projekt on alganud ja juba üks reiski tehtud. Esitasime projekti vahearuande SA Arhimedes.

Comenius laul

Juba detsembrikuus saabusid Kadrinasse Inglismaalt Solihullist Comeniuse laulu sõnad, millele meie kooli õpetajad ja õpilased pidid koostöös muusika kirjutama. Koostöös valmiski laul ja saatsin selle ka kõigile partneritele, et üheskoos Kadrinas see ette kanda. Iga kool lisab laulule ka omapoolse variandi, nii et saame näha, kuidas keegi oma osa lahendab! Õpime laulu ise hästi selgeks, et seda tore kuulata oleks!
Teeme ka ettevalmistusi partnerkoolide vastuvõtuks Kadrinas maikuus. Kogume infot saabuvate külaliste kohta ja seame plaane 11.-18. mail toimuvaks projektikoosolekuks.

Riputasime ülevaate senistest tegevustest projekti veebilehele meie blogisse.


VEEBRUAR

Täna on 6. veebruar ja olen saanud kõigilt partnerkoolidelt Kadrinasse projektikoosolekule sõitjate nimed ja arvud. Olen broneerinud hosteli ja hakkame jaotama õpilasi peredesse.
Loodan, et kõik leiavad endale toredad sõbrad ja hakkavad üksteisega ka e-kirjavahetust pidama. Teeme plaane vastuvõtuks maikuus. Kuna õpilaste vanused on erinevad, tuleb projektitegevused hästi läbi mõelda, et kõigil oleks huvitav.

Meil on üks huvitav tegevus ees. Kuna Kadrina Kunstidekooli kunstiosakonna õpilased joonistasid pildid värviraamatu ”Meie põnev Euroopa” (organiseerija Europe Direct Lääne-Virumaa teabekeskus) jaoks ja seal on kõigi Euroopa riikide kohta eestikeelsed jutukesed, mille põhjal need joonistused tehti, siis otsustasime need jutukesed inglise keelde tõlkida. Oma abi pakkusid Kadrina Keskkooli õpetajad Signe Ojasalu ja Kaire King. Nii saavad meie tegevusse haaratud ka teised õpilased kuuendatest klassidest. Siis köidame need jutukesed kokku ja kingime koos raamatuga meie külalistele. Minu arvates on see väga tore kingitus. Kunstiringi õpilastel palume pildid ka ära värvida ja paneme projektikoosoleku ajal üles näituse raamatust.

Siis osalesid meie kunstiosakonna õpilased ka Eesti Vabariigi presidendi Toomas Ilvese väljakuulutatud joonistuskonkursil ”Meie Eesti head asjad”. Internetti riputati üles 8 tööd. Presidendi tänukirja sai Anette Traus, kelle joonistus oli just seotud digimaailmaga. Nii saavadki hetkel kõige enam meie Comeniuse projekti heaks kaasa lüüa kunstiosakonna õpilased. Igaüks omal moel – nii see peabki käima! Kunstiõpilaste õpetaja on Marika Soone ja neil juba tööst puudu ei tule! Aitäh juhendajale heade ideede ja kaasamõtlemise eest!






MÄRTS

Partnerkoolide emakeelse põhisõnavara ja igapäevakõne näiteid sisaldava digisõnastiku valmistamine ja esitlemine veebilehel õpilaste keelealaste teadmiste täiendamiseks.

APRILL

Käivad eeltööd projektikoosoleku ettevalmistamiseks, ajakava koostamine ja partnerkoolide teavitamine, Comeniuse laulu proovid ja ansambli moodustamine. Kõik toimub koostöös meie kooli,  Kadrina keskkooli pedagoogide,vallavalitsuse, huvikeskuse ja lasteaia töötajatega. Teavituskoosolek vanematele seoses külaliste tulekuga.

Projektitööde allalaadimine projekti veebilehele.
Postkaardid ja e-kirjad ideede vahetamiseks – toimib!
Plakatid erinevatel teemadel: minu kodulinn, minu kool – näitused koolis, kodulehel.

MAI

2. PROJEKTIKOHTUMINE  -  EESTIS, KADRINAS
11.-18. mail toimus Kadrina Kunstidekoolis 2. projektikoosolek. Programm oli tihe ja huvitav. Toimusid partnerkoolide esitlused ja kontserdid kodukohast, riikidest Kadrina Kunstidekooli ja Kadrina Keskkooli õppuritele. Kadrina Kunstidekooli ja keskkooli (mudilaskoor, tantsurühm) õpilaskontsert ja Comeniuse ühislaulu ettekanne kõigi projektis osalejate poolt oli väga tore ja kukkus hästi välja vaatamata lühikesele kooslaulmisele. Oli näha, et kõik olid laulu ettevalmistamisega palju vaeva näinud ja ühislaul meeldis väga ka publikule. Ansambel oli ka vahva! Partnerkoolide esitlused oma koolist, linnast ja riigist toimusid Kadrina Keskkooli erinevates klassides kolmel päeval.

Tutvustasime külalistele Kadrina valda, Tallinnat, Rakvere linnust, Rakvere Politseimuuseumit, Käsmu meremuuseumit, Palmse mõisat, Eesti Vabaõhumuuseumit. Kohalike lasteaialaste kontsert toimus Kadrina lasteaias „Sipsik“, muusikaosakonna õpilaskontsert külalistele ja vanematele toimus Kadrina vallavolikogu esimehele Jaanus Reisnerile kuuluvas Kolu mõisas. Aitäh talle meeldiva vastutulelikkuse eest! Mõisas esineda on ikka teine asi kui lihtsalt kooliruumides. Peoõhtu ja disko toimus koos diskori, Kadrina rokkansambli  ja Cadencia rühma tantsijatega. Aitäh neilegi! Meie Comeniuse rühma liikmetest mängisid huvikeskuse ansamblis Neo Kalyves Georg ja Kristjan, teisedki ansambli liikmed Regina ja Hans-Kristen on meie kooli õpilased.

Tegime ka ühisprojekte ja selle tulemusena valmisid õpetaja Marika Soone juhendamisel Eesti rahvusmustritega poekotid ja arvutijoonistused. Toimus projektikoosolek interneti kasutamise ohtudest ning arutlus vastutusest online’i ja teisi võrguteenuste kasutamisel (juhtis Nedim Delikara, projekti koordinaator), tähistasime sellega rahvusvahelise Turvalise interneti päeva, Kohtumised toimusid Kadrina Keskkooli direktori Arvo Paniga, Kadrina vallavanema Erich Petrovitsiga ja volikogu esimehe Jaanus Reisneriga. Lõpuõhtu toimus Õnnela Külalistemajas – toidud olid väga-väga maitsvad! Külalised sõid ja kiitsid, meie omad samuti! Tore, et ka vanemad ja meie õpetajad said lõpuõhtul osaleda, see andis võimaluse näha kõiki külalisi partnerkoolidest. Paigutasime kunstidekooli FB kontole fotod projektikoosolekust, jagasime infot selle kohta kohalikus ajalehes „Kodukant“.

Jagasime projektikoosolekul omavahel uusi ideid, tegime kokkuvõtteid  toimunust; projektikoosoleku tulemustest teavitasime teisi kooli ja projekti veebilehel; toimusid muusika ja kunsti õpitoad,“Tolerance Corner”, mis seotiud näitusega, valmistamine õpilaste poolt osutas iga osaleva riigi väärtustele. Koole ja riike tutvustavad näitused olid põnevad ja saime hea ülevaate meie külaliste põhiväärtustest ja eripärast.

Projektikoosolek läks korda, õppisime üksteist paremini tundma ja mõistma. Aitäh külalistele ja abistajatele, koostööpartneritele Kadrina Keskkoolist ja vanematele. Külaliste võõrustamine oli kõigi jaoks väike väljakutse, sest ega eriti tihti seda enam ei juhtu, et koju tuleb nädalaks ajaks välismaalt külalisi. Kõik osapooled said kindlasti kogemuse võrra rikkamaks.

Kohtumiseni Inglismaal Birminghamis/Solihullis!

JUUNI

Tegevusaruande esitamine AS Archimedes Hariduskoostöö Keskusele

September: Comeniuse rühma moodustamine muusika- ja kunstiosakonna õppuritest. Projektimaterjalide tõlkimine ja levitamine pedagoogide, õppurite, vanemate ja kogukonna seas; materjalide ülesriputamine kooli koduleheküljele, tutvustamaks projekti sisu ja eesmärke. Küsimustiku koostamine, selgitamaks välja õppurite interneti kasutamise eelistusi ja kogemusi ning kokkuvõtete tegemine; uuringut korratakse projekti lõpus.
Projekti tutvustavate materjalide ülesriputamine nn Comeniuse nurkadesse. Projekti logo kohalik konkurss ja osalemine partneritevahelisel konkursil.
Power Point esitluse valmistamine koos õppuritega kunstidekooli, kodukoha ja Eesti kohta projektikoosolekuks Poola Vabariigis. Muusikalise kava ettevalmistamine projektikoosolekuks (laulud, muusikapalad). Näituse ettevalmistamine projektikoosolekuks Poolas (joonistused, materjalid koolist, kodukohast, vabariigist). Osalemine värviraamatu „Meie põnev Euroopa“ konkursil (kunstiosakond), konkursi läbiviija Europe Direct teabekeskus – Lääne-Virumaa (tulemus - trükitud värviraamat 2013).
Oktoober: Projektikoosolek Poola Vabariigis Chybies. Internetiblogide loomise ja blogimise õppimine. Presentatsioon, näitus, esinemised, Eesti rahvamängude tutvustamine. Kunstidekooli Facebooki konto loomine ja fotode ülesriputamine projektikoosolekust. Esitlused projektikoosolekust õppuritele Kadrina Keskkoolis ja kunstidekoolis.
November: Joonistamiskonkurss interneti kasutamise kohta, aastaaegadest, tööde ülesriputamine projekti veebilehele (detsembris). Tulemus: ühine projekti kalender (koostaja ja väljaandja Türgi partnerkool).
Detsember: Projekti veebilehe valmistamine Türgi partnerite poolt, blogi alustamine. Vahearuande esitamine SA Archimedes. Mitmekeelse sõnastiku koostamine, asetamine projekti veebilehele.
Jaanuar: Projekti laulu Comenius Song loomine Eesti partnerite (muusika) ja Inglise partnerite (tekst) poolt. Laulu õppimine projektikoosolekuks Kadrinas. Saateansambli moodustamine.
Veebruar: Ettevalmistuste alustamine projektikoosolekuks Kadrinas, programmi läbiarutamine pedagoogide ja õppuritega. Fotokonkurss õppurite hobidest, fotode esitlemine kooli FB lehel, blogi täiendamine.
Märts, aprill: ettevalmistused projektikoosolekuks, info vanematele, õpetajatele.
Mai  – 2. projektikoosolek Kadrinas

JUUNI – kokaraamatu jaoks retseptide valimine ja edastamine Solihulli Inglismaale.

SEPTEMBER

Käimasoleva projekti ”Minu digisõbrad” teavituskoosolekud õpetajatele, koostööpartneritele, õpilastele ja vanematele.

Inglismaale Birminghami (Solihulli) projektikoosolekule sõitjate teavituskoosolek ja info jagamine projektikoosolekust.
Koosolekule sõidavad õpilastest Julia Ruzu, Helene Kristine Viita, Annika Viiksaar, Maris Kerov, Georg Eessaar, Kaisa Nele Hendla, Carmel Meelind ja õpetajatest Marian Kullerkupp, Marika Soone ja Eve Vunk.

Arutasime, kuidas valmistada tervitusvideot, kuidas kujundada näitust Eestist ja Kadrinast, meie koolist, kunstiõppurite valmistatavat Kadrinat tutvustavat animafilmi, laulu esitamist, muusikaprogrammi, kordasime Comeniuse laulu. Arutasime e-mailide kirjutamist kujuteldavale sõbrale – nii et tegevust jagus. Kõik ootavad reisi väga, mõned loevad lausa reisini jäänud nädalaid ja päevi.

·         Tõlkisime 2014/15. aasta projekti programmi eesti keelde.
·         Näitus solfedžoklassis Inglismaast, Birminghamist, Solihullist. Tutvumine tähtsamate faktidega ja ajalooliste kohtadega Inglismaal.

OKTOOBER

·         Valmistasime tervitusvideo Solihulli Lyndoni koolis toimuva projektikoosoleku tarvis. Video valmistas Kaisa Nele Hendla isa – oleme talle väga tänulikud ja loodame, et tervitusvideo annab meie õpilastest toreda ülevaate. Tervitusvideo võib leida YouTube´ist. See on lõbus ja kaasahaarav!

https://www.youtube.com/results?search_query=my+digital+friends+kadrina

·         Riputasime Comeniuse nurka üles näituse meie digisõnastikust. Äkki keegi õpib mõne uue sõna näiteks itaalia keeles, või poola keeles?
·         Harjutasime laule 3. projektikoosolekuks Solihullis.”Virumaa laul” ja Curly Strings ”Kauges külas” on kõige populaarsemad laulud, neid oskavad kõik. Kordasime ka Comeniuse laulu, et seda ühiselt Lyndoni koolis laulda.


Siin laulame laulu küll poole aeglasemalt kui Solihullis. Seal sai ikka tempo juurde lisatud ja laul kõlas kohe poole paremini!


·         Riputasime üles materjalid Lyndoni kooli kohta kooli veebilehele.
·         Riputasime kooli FB lehele üles vahva animatsiooni, kuidas koolimaja ilusamaks muuta; aitäh selle valmistajatele ja juhendajale õpetaja Marika Soonele.



19.-26. oktoober 2014

Comeniuse 3. projektikoosolek “Minu digisõbrad”

Kadrina Kunstidekooli seitse õpilast (Kaisa Nele Hendla, Carmel Meelind, Georg Eessaar, Margit Kerov, Annika Viiksaar, Helene Kristine Viita, Julia Ruzu) ja kolm pedagoogi (Marian Kullerkupp, Marika Soone, Eve Vunk) veetsid oma sügisvaheaja 19.-26. oktoobrini Inglismaal, Solihullis Lyndoni koolis, kus toimus Comeniuse projektikoosolek “Minu digisõbrad”. Oli alles nädal – kodus olles võib niipalju uusi toerdaid kogemusi saada vast kuu jooksul, kui sedagi!

Partnerid Eestist, Poolast, Itaaliast, Türgist ja Inglismaalt kohtusid kolmandat korda. Lyndoni kool osales Comeniuse projektis esmakordselt. Külastasime ka Londonit, Stratford-upon-Avonit ja Birminghami ning lähedalasuvat vabaõhumuuseumina tegutsevat Black Country Living Museum´i. Projekti eestvedaja oli Daniel Spurr, aga nädalat aitasid meeldivaks kujundada ka väga paljud tema kolleegid, kõige enam Vicky Lovegrove ja Carol Redpath.

Esmaspäeval toimus kooli saalis kohalike õpilaste mitmekesine kontsert. Esinesid erinevates klassides õppivad muusikud, tehti pantomiimi, tantsiti, toimus maskietendus. Külalised esitasid laule, tantse, toimusid koolide presentatsioonid. Eks siin lõid välja ka erinevad temperamendid – lõunamaa rahvad on ikka tõepoolest särtsu täis ja haaravad ka publiku nõndaviisi kaasa. Meie õpilased laulsid kitarri saatel kaks laulu.

Päeva üllatus oli täiskasvanud külaliste kohtumine Solihulli linnapea proua Kate Wild´i ja tema abikaasa Jim Wild´iga. Sellel kohtumisel valitses tõeliselt soe ja mõnus, ehtsalt inglaslik õhkkond. Oli just kella-viie-tee aeg ja filmides nähtud, raamatutest loetud tunne tekkis vist kõigil osalejatel. Muidugi saime kogeda ka linnapea ja tema abikaasa vestlusstiili – small talk on just see õige sõnapaar. Perekond oli ka Eesti pealinnas Tallinnas käinud ja nad meenutasid oma külaskäiku Eestisse kui väga meeldivat. Linnapea vastuvõturuumist õhkus ehtsat aristokraatlikkust, ta vestles kõigi külalistega ja tutvustas ka saadud kingitusi ja seinal olevaid maale. Tähtis koht oli pildil, kus olid kõik ta lapselapsed. Mõnus daam! Kingiks saime kauni mälestuseseme. Meie kinkisime talle Lyndoni koolis projekti pidulikul lõpetamisel Eesti lipu, Kadrina rahvariidevärvides torusalli ja Eesti maiustusi.

Solihullis elab umbes 95 000 elanikku ja see asub ligi 15 kilomeetri kaugusel Birminghamist. Kogu piirkonnas elab umbes 200 000 elanikku.

Teisipäeval toimus väljasõit Londonisse, sest väga paljude õpilaste unistus on näha Londonit ja kõik neid vaatamisväärsusi, millest on inglise keele tunnis juttu olnud. London on Inglismaa ja Ühendkuningriigi pealinn. See on Moskva järel suurim linn Euroopas. London on ka kõige külastatum linn Euroopas. Nägime oma põgusal jalgsimatkal põnevaid arhitektuuri- ja kultuurimälestisi  Buckinghami paleed, Big Beni, Parlamendihoonet ja imetlesime erinevaid sildu. Meie eesmärgiks oli käia sõitmas ka Londoni vaaterattaga, mis jättis eriti õpilastele kustumatu mulje. Vaade linnale oli vaatamata veidi hallile ilmale suursugune ja uskumatult kaunis.

Kõike me muidugi mõne lühikese tunni jooksul näha ei jõudnud, aga pealinna hõngu saime siiski tunda. Kõigepealt viis tee meid Buckinghami palee juurde ja sealset suurt rahvahulka nähes tekkis kohe küsimus, mis toimub. Aga juhtus nii, et nägime läbi autoakna kuninganna Elizabeth II. Vahva! Tore oli näha mängimas ka mitmeid esinduslikke puhkpilliorkestreid ja marssimas traditsioonilises punakuues ja uhketes vormimütsides vahtkonnavalvureid.

Kolmapäev algas kingituste vahetamisega inglise õpilastega raamatukogus. Päev jätkus arvutiprogrammeerimise tundidega, mis andsid kõigile uusi teadmisi QR-koodi (inglise keeles Quick Response Code) alal. Toimus põnev otsimismäng koolis, kus oma teadmisi sai kasutada ka praktiliselt.

Pärastlõunal toimus väljasõit Stratford-upon-Avonisse inglise luuletaja ja näitekirjaniku William Shakespeare´iga seotud paikadesse. Kõigepealt käisime Püha Kolmainsuse Shakespeare´i kirikus ja nägime ka kirjaniku rahupaika. Jalutasime mööda 16. sajandil ehitatud ja restaureeritud  arvatavast  Shakespeare'i sünnimajast ja kohast, kus ta veetis oma lapsepõlve, seda nimetatakse tänapäeval ka kõigi kirjandussõprade mekaks. Toimus väike laevakruiis Avoni jõel ja külastasime kindlustorni, kust avanes võrratu vaade ümbruskonnale. Mõnus oli mõelda, et kuulus kirjanik jalutas sajandeid tagasi samuti mööda neid samu tänavaid ja lõi samas linnas oma tähtteoseid.

Neljapäev oli samuti reisipäev. Inglise keeles on koha nimi, kuhu meie tee viis, Black Country Living Museum. Tegelikult on tegemist endise söekaevandusalaga, kuhu on loodud vabaõhumuuseum. Nägime ka ajaloolist ülevaadet Suurbritannia rahva loost. Tänu kostümeeritud giididele ja unikaalsele kollektsioonile saab seal autentse pildi ammustest aegadest. Külastasime ka kunagist kaevandust. Oli tore osta maiustustepoest kohapeal hetk tagasi valminud maiustusi, mis lõhnasid võrratult! Vahva oli sõita ka endisaegsete sõiduriistadega, bussi, auto ja karusselliga. Automuuseumis sai hea ülevaate ajaloolistest sõiduriistadest. Tihe päev oli ja erinevaid elamusi saime jälle kuhjaga. Nojah, ka siin sõime Fish&Chips´e. Paljud arvavad, et see inglise toit on parim maailmas. Nojah, jäägu igaühele siinjuures oma arvamus... aga proovima peab neid kindlasti, muidu poleks Inglismaal nagu käinudki!

Reede oli koolipäev. Päev algas gruppides, kus olid erinevate koolide õpilased, toitu valmistades. Põlled ette ja läks lahti, igaühele jätkus tegevust, lihtsamast tööst üsna keerulisteni. Valminud toite võis imetleda ja nendega maiustada pärastlõunasel pidulikul lõpetamisel. Itaallased ja poolakad valmistasid ka oma maa toite. Selle projekti üheks eesmärgiks oli ühise kokaraamatu koostamine ja tänu sponsorite abile väike raamatuke ilmavalgust nägigi. Siinjuures peaks mainima, et sponsoreid on koolil palju ja üheks nendest on autotehas, kus valmistatakse ka tuntud automarki Land Rover.

Järgnesid töö gruppides: praktiline T-särkide valmistamine spetsiifilist tehnikat kasutades ja fotode tegemine fototöötoas huvitavat ning omapärast valgus- ja fototehnikat kasutades. Tehnika areneb kiiresti ja uusi võimalusi ka kunsti loomiseks  leidub üha sagedamini. Kõik said valminud tööd endale mälestuseks. Meie õpilastele meeldis nii T-särkide kui ka fotode valmistamine väga.

Järgnes projekti ametlik lõpetamine ja kingituste üleandmine saalis. Kohal olid ka linnapea, proua Kate Wild, kes vestles jälle mõnuga nii külaliste kui ka kohalikega. Seda oli äärmiselt meeldiv näha ja kogeda! Muide, linnapea ülesandeks ongi olla linna esindusisikuks ja juhtida muidugi ka linnavolikogu tööd. Kuna proua linnapea koos abikaasaga on külastanud kõiki projektiga seotud riike, siis leidis ta iga delegatsiooniga suheldes õige lähenemise. Nägin, et meie õpilased vestlesid proua  Kate Wildiga väga vabalt ja sõbralikult. Kooli juhtkonna esindajad ja teised kohalikud poliitikud sulandusid mõnusalt külaliste ja  õpilaste hulka. Ühistunde lõi koos Comeniuse laulu energiline esitamine, saateks klaver (mida mängis kohalik muusikaõpetaja Laura Rea, kes on ka laulu sõnade autor) ja kitarr; laul kõlas esmakordselt Kadrinas.

Toimus ka näitus, kus igal riigil oli oma väike väljapanek, tutvustamaks oma riiki ja õpilased ja kui õnneks läks, võisid külalised saada sealt ka mõne pisikese suveniiri. Loomulikult olid üleval võõrustajate valmistatud ülevaated toimunud Comeniuse projektidest ja Tolerance Corner – väike ülevaade osalevatest riikidest.

Õhtul toimus fancy-dress” pidu, mida võis lahti mõtestada erinevalt. Meie valisime ühiseks koodiks sini-must-valge värvikombinatsiooni. Aga riietumisvariante oli igasuguseid – üks uhkem kui teine. Diskol lõid kõik vanusest hoolimata diskori valitud muusika järgi kõvasti tantsu. Pidu oli vahva! Igast koolist tõsteti ka kedagi esile kostüümi eest, meilt oli selleks Georg Eessaar oma sõbralt laenatud hundikostüümiga. Tema ütles edasi ka Eesti-poolsed tänusõnad. Arvan, et just õpilased väljendavad oma tundeid ja tänu väga emotsionaalselt ja seda tegi meie kooli nimel Georg.

Laupäev oli programmis ette nähtud Birminghamiga tutvumiseks ja lõkkeõhtuks Lode Lane´i skautide peakorteris. Päev kujunes pikaks ja põnevaks. Birmingham on suuruselt teine linn Inglismaal Londoni järel ja linna õigused sai aastal 1154. Nii et vana linn, aga meie puutusime rohkem kokku linna kaasaegsema osaga. Käisime ka St Philip´i kirikus ja astusime läbi muuseum-kunstigaleriist, aga kõigega lähemalt tutvumiseks ei jätkunud kahjuks aega. Linna arhitektuur on põnev, kõrvuti on kaasaegne ja samas ka ajaloolised inglisepärased hooned. Linnas leidub palju erinevaid skulptuure – kogu aeg on midagi jäädvustada!

Järgmisena külastasime linna modernsemat hoonet – Birminghami raamatukogu, mis on avatud seitse päeva nädalas ja kindlasti üks linna uhkemaid esindushooneid. Juba kaugelt paistab silma, et selle maja arhitektuur on silmapaistvalt eriline. 30. septembril peeti raamatukogus esimest sünnipäeva, sest hoone avati alles 2013. aastal.  Siin leidub tegevust kõigile, nii väikestele kui suurtele. Majas leidub palju avastamisväärset, üks põnevamaid ruume on William Shakespeare´i raamatukogu, kus leidub enam kui 44 000 kirjandusteost ja palju muid meediaväljaandeid. Kogu maja oli siginat-saginat täis ja külastajatest neil ei paista puudust olevat. Aastas oodatav külastajate arv on kolm miljonit inimest. Maja on multifunktsionaalne ja peresõbralik. Arhitekt Francine Houben kirjeldab oma tööd kui ”rahvaste paleed”. Ja niisugune see maja paistab olevatki.

Jalutuskäik läbi linna kohalike gaidide peamajja kujunes ka muljeterohkeks. Gaidindus on Inglismaal väga populaarne, Lyndoni kooli  Comeniuse tiimi liige, õpetaja Carol Redpath on tegelenud noorte juhendamisega juba aastaid. Gaidid tegelevad erinevate projektide, sündmuste ja tegevustega, mis annavad tütarlastele võimaluse avastada nende potentsiaali ja saada uusi teadmisi. Peakorteri suures saalis einestati ja valmistati ka väikesi näputöid. Tänapäeval on võimalik igasuguseid huvitavaid materjale kasutada ja on uskumatu, kui kiiresti valmisid toredad pisikesed suveniirid kohalike gaidijuhtide juhendamisel.

Seejärel õnnestus veel sisse astuda ühte hiiglasuurde kaubanduskeskusesse Selfridge Department Store, mis on üks osa Selfridge´i innovatiivsest ehitisest ja see omakorda on üks olulisemaid Birminghami maamärke.

Aga päev polnud ju veel lõppenud. Ees ootas imeline võimalus Solihulli äärelinnas  lõkketuli süüdata ja skautide ning gaidide sõbralikkkust ja abivalmidust nautida. Oli küll jahe, aga noortele see ju ei loe – tantsiti, söödi grillitud toite ja lauldi.

Päev lõppes ühislauluga, sest meil on ju Comeniuse laul, mis paljudele pähe kulunud ja kummitab mind ennastki vahel lakkamatult. Lõpuks muidugi kallistused, hüvastijätusõnad ja pisaradki. Paljude sõprade jaoks oli see kohtumine arvatavasti esimene ja viimane, kuid kes teab, kus elu võib tänaseid noori tulevikus kokku viia.

Projektikoosolek õnnestus igati, oli täis põnevust, uusi tutvusi, tegutsemislusti, saadi uusi teadmisi ja väike ülevaade elust Inglismaal. Ööbimine kodudes oli ju ka üks projektis osalejate põnevam pool. Kindlasti muutusid inimesed ise ka veidi – nähes, kui palju rõõmu on sõprade silmades, muutud ju ise ka veidi rõõmsameelsemaks ja avatumaks. Noh, ja kui Nedimi Türgist ja Arturit Poolast vaatad, läheb tuju iseenesest heaks!

Mälestused on ainult positiivsed ja meie kooli projektitiimi tänusõnad kuuluvad kõigile neile, kes projekti aitasid ette valmistada, läbi viia ja külaliste elu võimalikult meeldivaks muuta. Dan, Coral, Vicky, kooli juhtkond ja paljud-paljud teised teie kolleegid – andsite endast parima!

See ongi maailm, millest unistame, sõbralik, lahke, abivalmis, uusi teadmisi andev – Comeniuse projekt just selleks on loodud ja mul on projektijuhina tõeliselt hea meel, et me saame osaleda projektis ”Minu digisõbrad” koos oma toredate kolleegidega partnerkoolidest ja ühiselt kogeda seda, mida maailmal meile on pakkuda. Õnneks on tänapäeval kõike võimalik lihtsal moel fotodele ja videotele jäädvustada, nii et mälestusi saab ikka ja jälle uuesti esile manada.

NOVEMBER 2014

Aeg lendab kiiremini kui sooviks!

·         Tegime kokkuvõtteid projektikoosolekust Inglismaal Solihullis, reisil viibinud õpetajad ja õpilased tutvustasid saadud muljeid oma kaasõpilastele keskkoolis ja kunstidekooli muusika- ja kunstiosakonnas.
·         Panime kooli FB kontole üles fotomaterjali 3. projektikoosolekust Solihullis
·         Vallalehe on-line lehele riputati üles ülevaade meie vahvast projektikoosolekust Lyndoni koolis, et meie reisist saaksid ülevaate vanemad, kolleegid ja teised huvilised kogukonnas ja väljaspool valda.
·         Täiendasime kooli veebilehte uute projektiga seotud materjalidega.
·         Riputasime kooli veebilehele üles kirjad  kujutletavale sõbrale internetiohtudest.
·         Andsime oma osa ka projekti ühise veebilehe täiendamiseks.
·         Juba on ostetud piletid järgmisele, 4. projektikoosolekule sõiduks – Itaalia ja Ascoli Piceno ja Istituto Comprensivo Ascoli Centro – D’Azeglio ootab meid!


NOVEMBER

·         Kodukoha Kadrina loodusest piltide valmistamine ja valminud tööd riputamine projekti veebilehele
·         Materjalide ja info ülesriputamine 3. projektikoosolekust Lyndoni koolis Solihullis Inglismaal Comeniuse nurka huvikeskuse fuajees ja kooli FB lehele.

DETSEMBER

·         Jõulutervituste saatmine partnerkoolidesse.
·         Comeniuse laulu kordamine, et seda koos esitada Itaalias.
·         Ettevalmistused moešõuks teemal „Modernism“.
·         Muusikaosakonna õpilaste jõulukuu kontserdid lasteaias, keskkoolis, rahvamajas ja Lasila Põhikoolis.

JAANUAR

·         Ettevalmistused moešõuks teemal „Modernism“ kunstiosakonnas.
·         Tänukingituse valmistamine kunstiosakonnas kinkimiseks Itaalia partneritele, õpetaja Marika Soone.
·         Ettevalmistused Eestit tutvustavaks näituseks Itaalias, materjalide kogumine.
·         Projekti vahearuande saatmine SA Arhimedes.

VEEBRUAR

·         Infotund projektikoosolekule sõitjatele: õpilased Ragne Lakson, Kristjan Laugesaar, Sandra Vanaküla, Birgit Klopp, Luise Grethen Nirgi; õpetajad Edvin Lips ja Aime Lips, Eve Vunk.
·         Kunstiosakonna õpilaste esinemine moešõul kavaga „Modernism“, video valmistamine moešõust (Kadri Soone), õpetaja Marika Soone.
·         Itaalia kultuuriga tutvumine, õpetaja Eve Vunk.
·         Näitused solfedžoklassis ja kunstiklassis Itaaliast ja Ascoli Picenost.
·         Itaalia keele tunnid projektikoosolekul osalejatele, õpetaja Eve Vunk.
·         Kalendri „Otsides kollast suve“ valmistamine kinkimiseks projektikoosolekul, juhendaja õpetaja Marika Soone.
·         Kooli logoga pastakate tellimine partnerkoolidele kinkimiseks.
·         Video valmistamine tantsust Kaera-Jaan, tantsis Kadrina Keskkooli rahvatantsurühm õpetaja Ebe Abneri juhendamisel. Tekstiosa esitas Ragne Lakson. Eesti rahvaantsu õpetatakse partnerkoolide õpilastele Itaalias. Video valmistas Sulev Ainlo.
·         Neljas projektikoosolek Itaalias Ascoli Picenos Istituto Comprensivo Ascoli Centro – D’Azeglio koolis 22. veebruar-1. märts 2015.


MÄRTS

·         Kokkuvõtete tegemine 4. projektikoosolekust Itaalias Ascoli Picenos.
·         Kingituste ja meenete väljapanek ja projektikoosoleku ülevaade kunsti- ja muusikaosakonna õpilastele ning Kadrina Keskkooli õpilastele inglise keele tundides.
·         Väljapanek projektikoosolekust Comeniuse nurgas huvikeskuse fuajees.
·         Fotode riputamine kooli FB leheküljele.
·         Ülevaate tegemine projektikoosolekust, küsitlus Itaalias koosolekul viibinud õpilastele.
·         Kooli veebilehe täiendamine ja reisikokkuvõtte riputamine veebilehele.

APRILL

·         Kunstiosakonna õpilaste poolt plakati „Meie meeldejääv projekt“ valmistamine meie partnerriikide väärtustest. Juhendaja õpetaja Marika Soone.
·         Video „Minu koolipäev“ valmistamine kunstiosakonna õpilase Birgit Klopi poolt esitlemiseks Türgis Antalyas. Juhendaja õpetaja Marika Soone.

MAI

·         Infotunnid Türgisse Antalyasse 5. projektikoosolekule sõitjatele: õpilased Egert Römer, Kristi Viita, Anette Traus, Gerda Jamsja, õpetaja Marika Soone, läbiviija Eve Vunk.
·         Väljapanekud Türgi kultuuri, ajaloo, keele ja looduse kohta solfedžo klassis.
·         Lühikesed türgi keele õppetunnid.
·         Laulu õppimine esitamiseks Antalyas. Comeniuse laulu kordamine.
·         Meilivahetus ja FB kaudu suhtlemine oma võõrustajatega.
·         Muusikaosakonna õpilaste kevadkontsert, kus esinevad Comeniuse rühma liikmed ja video valmistamine kontserdist.
·         Täiendasime kooli veebilehte, riputasime üles kalendri ja plakati.
·         5. projektikoosolek Türgis Antalyas Hanım Ömer Çağıran Ortaokulu´s 31. maist - 7. juunini.

JUUNI

·         Kokkuvõtete tegemine projektikoosolekust Türgis Antalyas Hanım Ömer Çağıran Ortaokulu´s. Aitäh projekti koordinaatorile Nedim Delikarale ja kooli direktorile härra Osman Nuri Batmazile ning kõigile vanematele, pereliikmetele ja teistele koolitöötajatele, kes meie Türgis-viibimise nii meeldejäävaks muutsid!
·         Kingituste ja meenete väljapanek ja projektikoosolekust kokkuvõtte tegemine.
·         Väljapanek projektikoosolekust Comeniuse nurgas huvikeskuse fuajees.
·         Fotode riputamine kooli FB kontole ja partnerite fotode jagamine.
·         Küsitlus Türgis projektikoosolekul käinud õpilastele.
·         Kooli veebilehe täiendamine ja reisikokkuvõtte riputamine veebilehele.
·         Majandusaruande koostamine.
·         Küsitlus projekti kasuteguri kohta kõigile projektis osalejatele.
·         Kogu projekti „Minu digisõbrad“ lõpparuande koostamine. Koostöö partnerriikidega lõpparuande koostasmisel.
·         Kadrina Kunstidekooli Comeniuse tiim, nii õpilased kui õpetajad on väga tänulikud kõigile partnerkoolidele, et nii toredas koostöös tegutsesime ja need kaks kooliaastat täiesti eripäraseks muutusid.
·         Tänusõnad kuuluvad ka AS Archimedes Eesti büroo töötajatele, kes toetavalt suhtusid meie projektitegevustesse. Meie tiimis oli 18 õpilast (2 õpilasel kaks lähetust) ja õpetajatest Marika Soone (2 lähetust), kohalik koordinaator Eve Vunk (4 lähetust), Marian Kullerkupp, Liili Põld, Aime Lips, Edvin Lips (kõigil 1 lähetus). Kokku toimus 30 lähetust, erinevaid inimesi käis lähetustel 24.
·         Kindlasti said kõik projektis osalejad juurde uusi erinevaid kogemusi, kasvas keeleoskus või soov paremini erinevaid võõrkeeli rääkida või õppida.
·         Püüdsime oma muljeid jagada erinevaid kanaleid pidi ja laiendada niimoodi inimeste arvu, kes projektist kasvõi muljete kaudu osa saaks. Kõik õpilased soovivad tulevikus osaleda erinevates projektides ja see oli ju alles algus.
·         Saime omalt poolt tutvustada eesti keelt, kultuuri ja kunsti-, muusika- ja toidutraditsioone.
·         Olid toredad ja teguderohked projektiaastad, igal osalejal jagub muljeid kindlasti mitmeteks aastateks. Tore on ju meenutada, et see oli sel aastal, kui me Poolas, Inglismaal, Itaalias, Eestis või Türgis käisime või külalisi võõrustasime.




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar